top of page

10 motive pentru care e mai bine sa gatiti acasa pentru bebe

Nu ne dorim sa incepem o disputa, sau sa afirmam ca mancarea de bebelusi gata preparata nu este o alternativa buna – de multe ori, aceasta poate fi foarte utila.

Insa, ne dorim sa promovam o modalitate mai controlata de a diversifica alimentatia bebelusului, din urmatoarele 10 motive:

1. Este mai rentabil

Daca faceti cateva calcule, un borcanel de mancare preparata de bebelusi de la supermarket costa in jur de 6 lei (sau chiar mai mult, pentru cele bio, organice). Daca va cresteti singuri legumele, sau daca cumparati fructele, legumele si carnea de la piata, costul per portie de mancare pentru bebelusi va fi unul foarte mic. Si daca decideti sa folositi un robotel adaptat pentru a gati mancare de bebelusi, investitia se va amortiza intr-un timp destul de scurt.

2. Economie de timp

Mitul conform caruia dureaza foarte mult sa gatesti pentru bebe nu este deloc adevarat – nu va ia foarte mult timp pentru a gati o portie de mancare delicioasa pentru bebe. Va ia cam 2 minute sa curatati un cartof si un morcov si sa le taiati in bucati. Si aveti destul timp sa faceti altceva pana cand acestea se gatesc. Iar mixarea este gata, cat ai zice „piure”!

3. Placerea gatitului

Nu este nevoie sa fiti experti in bucatarie pentru a gati o mancare buna si sanatoasa pentru bebe, iar el iti va fi recunoscator. E o placere sa vezi ca bebelusului ii place mancarea pe care ai gatit-o cu drag! Iar daca nu prea sunteti pasionati de gatit, aceasta poate fi o ocazie buna de a incepe sa incepeti cu ceva simplu.

4. Testare si iar testare

Copilului nu-i place ultimul piure pe care i l-ai servit? Nu conteaza, incercati sa schimbati putin reteta, de exemplu sa puneti mai putina anghinare si mai mult cartof, sau sa il faceti mai fin decat inainte. Daca bebelusul refuza sa manance o anumita mancare, puteti sa descoperiti mai usor ce ingredient nu ii place, iar acest lucru nu il puteti face cu borcanasele din comert. Cu mancarea gatita, nu va trebui sa ghiciti care aliment il deranjeaza, ci puteti sa descoperiti exact, prin diverse experimente, iar astfel puteti face trecerea la mancare solida mai lina si pentru bebe!

5. Creativitatea

Gatitul este inventiv! Nu ezitati sa reinterpretati retetele clasice, si sa incercati combinatii mai putin obisnuite, sau, de ce nu, sa va creati propriile retete!

6. Alegerea ingredientelor

Ca si gatitul pentru adulti, faptul ca stii de unde provin ingredientele din mancarea pe care o servesti intregii familii este foarte important. Astfel, nu va trebui sa va intrebati ce fel de calitate au ingredientele folosite, daca contin alimente modificate genetic sau conservanti. In plus, puteti sa optati sa nu folositi sare in retete, dupa cum recomanda si specialistii.

7. Va puteti crea un „stoc” de mancare

Daca ati gatit putin prea multa mancare, puteti sa o impartiti in portii individuale si sa le pastrati in frigider, sau chiar in congelator.

8. Retete pentru cei mici si cei mari

Puteti sa folositi o cantitate mai mare de ingrediente cand gatiti pentru bebe. Adaugati putina sare si piper, sau alte condimente pentru adulti si puteti servi masa pentru toata familia.

9. Puteti sa ii invatati pe cei mici despre placere gatitului

Fie ca sunteti un gurmand sau doar putin interesati de gastronomie si de placerea gatitului, sansa de a transmite cunostintele si pasiunea mai departe catre copii va ifi o placere atat pentru tine, cat si pentru el! Dupa ce mai creste putin, pentru copil va fi o placere sa invete alaturi de tine si sa descopere cum sa prepare mancarea sa preferata.

10. Impartsiti retete cu familia si prietenii

Sunt foarte multi parinti care gatesc deja si poate fi foarte interesant sa faceti schimb de idei sau retete, sau sa descoperiti impreuna altele noi! Poate veti descoperi ca prietenii sau cineva din familie are retete secrete care asteapta sa fie testate si de copilul dumneavoastra. Exista multe resurse de unde va puteti inspira, cum ar fi forumuri sau bloguri cu retete (inclusiv acesta!)

Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Pinterest App Icon
  • YouTube Classic
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page